О новом човеку


Савремени свет иде у сусрет духовној обнови. Многи то још не виде: једни - зато што нису иживели своје старе заблуде и настављају да их сматрају "последњом речју" живота и истине; други – зато што су патње и невоље наше епохе превелике и исцрпљују у људима њихове снаге. Има и оних који су осетили неопходност духовне обнове, али не виде нови итинити пут и не знају од чега да почну...Али, ближи се тај "дан" када ће духовна обнова започети сама од себе, и то стога што ће се стари путеви и правци показати истрошеним, разочарење ће обузети душе и људске невоље и патње постаће неподношљиве...


Стога би било важно предвидети какви ће бити ти нови путеви и шта нам је сада чиниити како бисмо на њих ступили без сумњи и колебања. Недотојно је за човека да буде у беспомоћном и пасивном положају, да се препусти својој непојмљивој "судбини" с покорношћу малог детета. Човек мора да схвати своје грешке и заблуде, да слободно суди о њима, а не да се предаје иживљеној психози која му је већ донела толико невоља. Човек је позван да овлада својом душом и њеним слабостима, да се ослободи стања духовног слепила и да стваралачки уређује своју нову судбину пред лицем Божијим.


Трагични историјски догађаји, немири и несреће послати су нам зато да бисмо се уразуили и усредсредили на оно што је од суштинске животне важности, да бисмо се сетили наше стваралачке слободе и у себи самима открили нашу сопствену духовну дубину, како бисмо онда, полазећи од ње, отпочели нашу обнову – слободно, одважно и активно.


Најпре би требало да се усредсредимо на оно што мо изгубили. Човечанство је током последња два века покушавало да изгради културу без вере, без срца, без созерцања и без савести; и данас та култура испољава своје слабости и доживљава крах.


Људи више нису хтели да верују пошто су уверили себе да је вера, тобоже, противразумно, научно неодрживо и "реакционарно" стање душе. Људи су се одрекли срца зато што је почело да им се чини да срце смета интикту, да је оно нека врста "глупости" и сентименталности, да подрива људку предузимљивост и да доводи човека у смешан положај; а "уман" човек се највише плаши да не испадне смешан; он жели "да ради праву ствар" и да се учврсти у земаљском животу. Људи су одбацили созерцање зато што трезвени, прозаични људски "ум" презире "фантазију" и сатра да је у животу најважније "емпиријско" и "прозаично". Они су из живота потиснули начело савести зато што се њени живоносни позиви и прекори апсолутно не уклапају у контекст хладнокрвних рачуна и пословних планова. А иза вега тога, упоредо са окорелим самољубљем и самоумишљеношћу, крио се лажни стид и лажни страх: људи се плаше беде и неизвесности, они се плаше да се не прочују као детињасти, неозбиљни и смешни...Незајажљиво самоосећање, таштина и частољубље сједињују се овде са страхом од "друштвеног мњења..."


Овај лажни стид биће превладан и одстрањен захваљујући велики невољама и страдањима наше епохе. Јер, страдање је истинска и моћна реалност, оно човека приближава бићу у тој мери, да се људи уче да буду, а не да се показују, и њихова сујетна жеља "да се прочују" и "прославе" одлази у задњи план. Али, то не значи да савременом човеку предстоји да се још мучи и трпи,и то, можда, у њему још досад непознатим облицима угњетавања и понижавања, све док не нестане све оно што се само предвиђа, што је условно и мртво и док на површину не избије извор унутарње реалности и стваралачке снаге. Човек мора поново да пожели истинску реалност , супстанцију васколиког бића и сваког живота. Тада ће се у њеу отворити и оживети срце; тада ће се он слободно и одлучно препустити созерцању срца; тако ће он изнова пронаћи Бога, помириће се са својом савешћу и почеће да ствара нову културу – налазећи нову веру у Христа, градећи нову науку, саздајући нову уметност, формулишући ново право и уводећи нову, нипошто не социјалистичку социјалност...


Немогуће је предвидети и предсказати када ће, заправо, отпочети ова духовна обнова, и када ће натупити час стваралачког пробоја и постигнућа. Његови појединачни носиоци и реализатори живели су у свим вековима и они врше своје дело и данас. У сваком случају, ми смо већ сада дужни да тражимо тачну дијагнозу за савремену духовну кризу и да назначујемо истините путеве који воде духовној обнови.


Посебну улогу у томе требало би да одигра философија као љубав према мудрости, као потреба за божанким садржајима, као најодговорније истраживање, као воља за очигледношћу у стварима од највише и екстремне важности. Философи наше епохе ће поступити исправно, уколико забораве своје субјективно – произвољне "конструкције" и разноразне "гносеолошке" и "дијалектичке" комбинације и свим нагама се посвете предметном созерцању.


Тада ће они пре свега увидети и указати на духовне ране савремене културе, полазећи од губитка светог у људском животу и завршавајући итраживаљем оних бездана у којима се гнезди зло света. Након тога, њима предстоји да установе дијагнозу нше културне кризе и да покажу како савремено човечанство прецењује чулни живот и чулне ужитке, како ствара културу без срца и како урања у хаос духовног помрачења.


Окрећући се путевима духовне обнове, они ће најпре морати да се позабаве питањима васпитања како би указали на његове најважније, заборављене и занемарене задатке: треба будити духовно начело у дечјем инстикту, треба га поучавати осећању одговорности, треба јачати код људи предметну моћ суђења и вољу за духовном целовитошћу.


Ваља тачно оценити бреме земаљског постојања, које ми носимо кроз цео живот, и наћи природне и праведне начине да се оно социјално олакша. Нарочито је важно помити и објаснити људима суштину стваралачког живота. То је највећи задатак за поколења која ће доћи после нас. Структура стваралачког акта, који гради културу, мора бити појмљена до дна и обновљена из саме дубине, и то у свим областима и духовним позвањима.


А да би се сви ти задаци резрешили, неопходно је да се људима обезбеди приступ првобитним основама духа и живота. Човек будуће културе мора поново да заволи духовну слободу, да се преда живој доброти срца, да у себи однегује драгоцену кроткост као извор истинске снаге, да осећа дубоко поштовање пред тајном Божјег универзума, да у себи ојача снагу срдачног созерцања, да се научи радости благодарења и да обнови у себи истинску религиозност.


И оно ће он онда изучавати у свету, освештаће његов лични живот и повешће његову културу путевима истинског хришћанства.


Иван Иљин, из књиге "Загледан у живот"