ЗЛОЧИН И КАЗНА


И занимљиво је чега се људи највише боје. Новог корака и своје нове речи највише се боје.


Има сусрета, чак и са потпуно непознатим људима, за које се почињемо интересовати већ од првог погледа, некако одједном, неочекивано, пре него и једну реч проговоримо.


А, уосталом, да би човек упознао било кога, потребно је да се понаша према њему тактично и обазриво, да се не превари и не стекне предубеђење које је после врло тешко поправити и загладити.


Он је човек паметан; али да се паметно поступа, сама памет није довољна.


Ако чекамо да сви постану паметни, то ће сувише дуго трајати...Затим сам још дознао да то нико неће преобразити, не вреди се мучити узалуд.
Да, ја сад знам, Сања, ако је јак и снажан умом и духом тај је њихов господар! Ко много сме, тај је за њих у праву! Ко на велико може пљунути, тај је за њих законодавац, а ко највише сме, тај је највише у праву. Тако је досада било и тако ће увек бити. Само слепац то не види!


На свету нема ничега тежег од искрености, нити ичега лакшег од ласкања. Ако је у искрености само један стоти део ноте лажан, одмах се јавља дисонанца, а за њом-скандал. А ако је у ласкању све до последње ноте неискрено, оно је и тада пријатно и слуша се са задовоњством. И ма како ласкање било грубо, у њему обавезно бар половина изгледа истинита. И то важи за све степене образовања и за све друштвене слојеве. Чак и властелку можеш саблазнити ласкањем. А већ да не говорим о обичним људима.


Никад ништа немојте предузимати кад сте у лаком бесу.


Фјодор Достојевски